Kinamat

Igår blev det fläsk med bambuskott och champinjoner här hemma (och lite purjo också). Riktigt gott! Alex tyckte väl sådär om det men han äter å andra sidan väldigt få saker alls så det var inte direkt oväntat. Alicia kom på att det var kul att mata Zixten så hon slängde ut det mesta på golvet. Jag gillade det iaf och Fredrik fick med sig till lunch och han tyckte det smakade som det var köpt på restaurang.

I hade jag lite strimmlad fläskkotlett, bambuskott, purjo, champinjoner, ingefära, vitlök, soja, hoi sin, lite sweet chilisås och lite buljong. Jag reder med ppotatismjöl i brist på Maizena, det funkar lika bra. Jag börjar alltid med att lägga köttet i potatismjölk/Maizena och låter det ligga ett tag. Jag tycker att köttet blir mörare så.


Här är min portion. Ser mycket ut men det är bara 2½ dl mat på en liten assiett :)

Trött på tjatet?

Alicia har pippi på att stoppa damm och katthår i öronen. Undra om hon är trött på mammans tjat ;) Idag hämtade jag hem henne från dagis och hittade en tuss i örat. Jag tog ur den och sen satte vi oss och åt och då såg jag att hon hittat mer och stoppat in. Galenpanna!


Ser ni luddet?

Vi har en katt som älskar att ligga på armstöden på soffan men på nya soffan är dom inte så breda så då glider han ner...


Dags att rolla soffan igen. För femte gången idag *suck*


Alicia äter inte så mycket längre. Hon matar Zixten...


Vår lillstrumpa!


Idag åts det pasta med kasslersås.

Dietisten

Nu är jag hemma efter ett givande besök hos dietisten! Jag har varit lite orolig för jag har inte kännt mig mätt. Jag har därför matloggat på hennes inråden. Jag har då insett att jag faktiskt äter för lite. När jag läser om andra som är opererade så är det många som bara kan äta tex 2 köttbullar, ½ potatis och en bit morot. Jag äter lätt i mig 5 köttbullar, 1 potatis och 1 dl rårivna morötter. Därför har jag känt att jag nog äter för mycket och minskat på maten. Hon tyckte dock inte att det jag äter är för mycket, hon bad mig istället tänka på vad jag jobbar med. Jag rör mig hela tiden på jobbet. Springer i trappor och källargångar. Jag behöver således mer energi! Jag skulle dessutom vara glad för på så sätt får jag i mig mer utav alla viktiga näringsämnen som andra kanske får mindre av. Så jag kommer lyda henne och äta mer ;)

Jag hade gått ner 22,4% av min kroppsvikt (räknat på det jag vägde hemma imorse, där väger jag alltid lite mer eftersom det är senare på dagen och med kläder på). Det var mer än genomsnittet. Efter ett år är genomsnittsminskningen 30% av kroppsvikten men hon trodde att om jag bara fortsätter kommer jag att gå ner mer än så på det året. Jag vill gå ner 44,3% och det skulle väl vara trevligt att klara av dom innan året är över :)

Hon var väldigt nöjd med att hela familjen börjat äta bättre. Vi äter inte lika mycket utemat och inte lika mycket snacks till helgerna. Fredrik har slutat att dricka cola, eller dricker iaf mycket mindre än tidigare! Många stora förändringar för oss alla helt enkelt!

Veckans mat

Måste komma igång med matlistor igen. Det underlättar verkligen min vardag på alla sätt och vis! Så här kommer veckans! Grönsaker äter vi till maten varje dag.

Måndag: Fläskkotlett, kokt potatis, persiljesmör

Tisdag: Tacopaj

Onsdag: Fläsk med champinjoner och bambuskott, ris

Torsdag: Pastasås på kassler, pasta

Fredag: Pannkaka

Lördag: Grillad kyckling, råstekt potatis

Söndag: Fish ’n’ chips, hemmagjord pommes, dippsås


Räkningar

Varför har vi så mycket räkningar? Lika trist varje månadskifte :( Nu är det iaf gjort och lite pengar finns det kvar trots vår tokshopping i helgen som var :)

Idag är det jättefint väder ute men attans vad kallt det är! Det blir iaf en prommis ner till dagis för att hämta lilla damen. Ska bli skönt!

Imorgon ska jag till dietisten igen. Bra med en liten avstämning, så får jag se om jag gör något rätt ;)

Hemma

Idag är alla hemma. Alex har en klasskompis som alltid är ledig när hans pappa är ledig så nu ville ju Alex vara ledig när pappa var hemma så han fick vara hemma idag. Det funkar ju så länge det bara är förskoleklassen... Jag har dock ångrat mig eftersom han är ganska så jobbig just nu... :)

Dagen idag ska spenderas i tvättstugan. Skittrist men behövligt! Skönt att ha en bra ursäkt att slippa gå ut på promenad eftersom det tydligen har beslutat sig för att bli snöoväder ute. Skit också, jag vill inte ha mer snö!! Speciellt inte eftersopm vi lyckats tappa bort en av Alicias vinterkängor så hon har inga skor att ha på sig nu och det känns sådär lockande att köpa nya nu... Fredrik satte på henne gummistövlar med raggisar i men dagispersonalen fick inte på henne det så det var inte poppis. Fredrik hade inga problem här hemma på morgonen men dom fick tom ta fram låneskor...

Nu är det dags att koka lite kaffe och lägga sig på soffan och kolla lite Mord och inga visor :)

Sluta shoppa kanske?

Igår var jag till Skärholmen med Anneli igen. Det vart två långarmade tröjor och en topp. Nu måste jag sluta, dags att hålla i plånboken nu ;) Den ena tröjan är iaf i L, från H&M. Känns smått men jag hade den på mig idag och den sitter toppen :) Hittade en jacka på Rusta av alla ställen. En vit jacka som jag kan ha på mina promenader. Var toppenbra idag med en långärmad under. Nu har jag inga ursäkter, nu måste jag gå ännu lite mer! Började med 1 timmas proenad idag så nu är jag nöjd :)

Veckans resultat på vågen vart -0,7 kg. Så nu är det -22,9 kg sammanlagt och idag var det mätdag också. -24 cm den här månaden och därmed blir det ett sammanlagt resultat på 120 förlorade centimetrar runt om på kroppen! Må jag aldrig se dom igen!

Shopping!

Igår shoppade jag en tröja i storlek 44/46. Helt otroligt för mig faktiskt :) Jag kan ha den redan nu också :) Jag ska se om det inte är dags att lägga upp ett kort på hur jag ser ut nu förtiden faktiskt. Börjar känna mig lite finare än innan iaf!

Somnade med ett leende på läpparna!

Igår när vi var inne på Lindex ringde astmasköterskan från VC ang Alicias medicin. Hon var en mycket underbar människa även om hon pratade på rätt länge :) Egentligen ska man få nebunetten demonstrerad men hon hade slutat tidigt den dagen då vi var där så det fanns ingen som kunde visa. Nu klurade jag ut hur den funkade själv, det var inte så svårt. Hur som helst så ringde hon och nu fick jag ordentliga instruktioner hur dom två olika srayen skulle tas. Den jag inte hade gett som jag fick för mig var vid akuta tillfällen var viktigast och skulle tas 2 ggr/dag.

Igår kväll gav jag då henne den sprayen innan hon skulle gå och sova. Ja la henne i sängen och hon somnade. När jag skulle gå och lägga mig gick jag som vanligt in i ungarnas rum, klättrade upp på stegen och kollade lilleman och sen stack jag ner huvudet i Alicias säng. Inget rossel. Hon andades helt rent! Jag kunde gå till sängen med ett fjantigt leende på läpparna och somna nöjd och glad. Tänk att hon skulle behöva gå i nästan 17 månader med sitt rossel! Det gör mig ledsen att hon haft svårt att andas så länge och jag inte har märkt det utan bara klagat på att hon rosslat! Och att ingen hjälpt mig när jag har sökt hjälp för det!

Astmasköterskan lät nästan säker på sin sak, det var förkylningsastma. Det behöver inte betyda att hon kommer att få vanlig astma senare utan det är nu, så länge hennes luftrör är trånga och outvecklade som det blir såhär. Tydligen kan inte barn hosta ordentligt förrän vid 5-6 års ålder. Nog trodde jag att dom kunde hosta som dom ska innan dess men tydligen inte.


En sån mojäng är det vi har fått till henne. Sen är det två olika sprayer som man stoppar in i bakändan. Väldigt enkel att förstå sig på.

Hemma!

Nu är vi hemma igen från vårt äventyr. Vi kom dit och blev bjudna på dom största bullarna jag sett (nåja, lite överdrivet kanske). Jag, Anneli och Alicia delade på en och ändå fick vi kasta en del. Hur som helst så var det kul för Alex att få träffa några av sina gamla dagiskompisar som också kommit dit. Vi fick veta att Alex var med för han var en av dom få som berättat hela historier, dom flesta berättade bara delar. Min duktige pojk :)

Vi gick förbi Lindex på vägen hem där fick jag tag i överdragsbyxor till Alicia och fick även tag i ett par Bamsebyxor och två par strumpor som var på rea. Jag hade dessutom två kuponger så det blev bara 159,- för allt.

Väl hemma wokade jag ihop lite mat till mig. Jag var en dålig mamma och gav Alicia välling för hon var jättehungrig när vi kom hem så det behvdes mat fort och jag kom inte på något annat. Alex är fortfarande mätt efter att ha ätit TVÅ stora bullar, galna unge :) Så jag gjorde en kycklingwok. När jag var klar mätte jag upp allt i ett stort mått och det var bara 2 dl, kanske det inte är så konstigt att jag inte blir mätt? Kanske underskattar jag storleken på mina måltider?

Idag blir det inget fredagsmys. Alex var inte sugen på något sa han. Jag förstår det efter två jättebullar :)

Dietisten

Nästa vecka på torsdag ska jag till dietisten. Jag hade precis osm jag trodde ramlat mellan två stolar så det var tur att jag ringde och kollade varför jag inte fick en kallelse. Jag frågade också hur jag skulle göra för jag känner mig inte mätt. Jag kan lätt äta mer än mina 3 dl, nu gör jag inte utan håller hårt på min bestämda mängd men det är ändå jobbigt. Jag frågade om jag kunde öka upp proteinet och sänka kolhydraterna och det var en bra idé tyckte hon. Så nu ska jag äta 1½ dl kött/fisk/fågel, ½ dl pasta/potatis/ris och 1 dl grönsaker. Jag ska också skriva matdagbok hela veckan. Spännande att börja med den här dagen när det är äventyrsdags och jag kommer att äta fikabröd ;)

Äventyr idag!

När Alex gick på dagis var det en av hans kompisar där vars föräldrar hade ett produktionsbolag eller nått sånt. Dom sysslade med animationer och vi fick förfrågan om det var okej att barnen spelades in för att ge röster till ett kommande projekt. Alla barn skulle inte vara med men alla fick en chans iaf. Alex kom med och har gett sin röst till en figur i två program :) Idag är det premiärvisning och det bjuds på bullar och saft.

Jag kommer hämta honom innan melliset i skolan så jag kommer att ta med mig leverpastejsmackor så vi kan sätta oss i en park inne i stan och fika lite innan :) Känns som det blir en mysig dag!

Rädd

Jag kan inte låta bli att vara rädd och orolig. Jag fick det bekräftat idag att Alicia inte bara är rosslig, hon har det tungt och svårt att andas. Vilken bra förälder man känner sig som när man inte märkt det tidigare. Detta gör mig räddare än innan. Alltid när hon varit såhär har hon fått sova hos oss i sängen. Jag tycker det är läskigt helt enkelt. Inte vart det bättre av att höra att hon har det jobbigt att andas :( Hur ska jag kunna låta henne sova själv i sin säng i ungarnas rum nu när hon rosslar, när hon har svårt att andas? Min lilla lillstrumpa...

Promenad

Idag trotsade jag orkanvindarna och gick till Liljeholmen. Man går utmed busslinjen så jag hade den som backup hela vägen men det var inga problem alls. Det tog mig 45 minuter så det var inte särskilt långt och jag kommer garanterat att göra det flera gånger! Innan operationen så hade jag en toppenbra ursäkt. Jag är tjock, jag orkar inte. Jag må fortfarande vara tjock men jag orkar ändå!

Vägningen i måndags visade ett minus på 1 kg så nu har jag gått ner 22,2 kg! Bara 1,5 kg kvar så har jag nått halvvägs av det jag vill gå ner!

Hemma igen!

Nu är vi hemma från VC. Med oss hem har vi en liten andningsmask som man sätter in en astmaspray i och så får lillstrumpan andas in och ut 5-10 ggr. Jag har precis byggt ihop den och låtit henne andas lite medicin för första gången och det gick riktigt bra. Jag är stolt över både henne och mig faktiskt :) Nu ska jag bara hitta en bra plats för denna grej också...

Om två veckor kommer vi att träffa hennes husläkare och påbörja en utredning och försöka komma på varför hon är såå rosslig. Jag har fått för mig att hon är kattallergisk så jag mår pest av bara tanken på att vi måste göra oss av med katterna :( Måla inte fan på väggen sa mamma, nej visst det borde jag inte men det vore så jävla typiskt...

Läkaren idag är min nya idol! Han hjälpte oss i en timma och rusade runt hela huset för att leta efter astmasköterskan för att få hjälp att bli visad hur vi skulle göra med manicken vi fick. Nu fick vi inte tag i henne så jag är ju inte säker på att jag gör rätt men hur som helst så ska vi iaf få komma och träffa henne någon dag. Vi har uppsökt flera läkare sen hon föddes och aldrig har vi fått hjälp så det var väldigt skönt att jag blev tagen på allvar idag!

Vårdcentralen

Idag blir det till att gå till VC med Alicia. Hon har börjat rossla igen och nu har jag tröttnat då hon har hållt på sen hon föddes med sitt rossel. Det är ju inte hela tiden men oftare än vad jag tycker är normalt. Idag ringde Anneli till "sin" sjuksyster på lungmottagningen på Astrid Lindgrens barnsjukhus och dom sa bara att jag skulle be om en remiss dit så klockan 14.30 är vi på VC och kollar upp Alicia och ber om en remiss.

Jag har fått tips om att det kan vara förkylningsastma och när jag har läst om det så låter det ganska troligt. Jag hoppas vi kan få några svar bara.

Jag ska dessutom vara duktig och promenera till Liljeholmen. Detta trots orkanvindarna som blåser ute. Jag är sugen på att prova att gå för det har jag aldrig orkat innan operationen!

Funkar inte

Tydligen funkar inte min gamla blogg nu igen *morr* Jag vill egentligen inte sluta skriva där men orka med alla jäkla uppehåll?

Nu har det varit ännu ett program om hur hemskt det är att göra en gastric bypass. Återigen lyfts dom som det har gått illa för fram och jag vet att det finns dom som det gått illa för men det dom hela förbannade tiden glömmer bort att prata om är att det finns många det har gått bra för! Vi matas fulla med alla stackare som inte kan äta, blivit alkoholister och har andra problem. Missupfatta mig inte nu, om man har problem så man tex inte kan äta är det såklart synd om den personen, det var jag rädd för innan. Å andra sidan visste jag att den risken faktiskt fanns!

Vi är många som mår prima. Som kan ät aallt det vi vill. Nu börjar jag känna att det är dags att hålla tyst om att jag har gjort operationen för nu snackas det så mycket skit om det i media så nu börjar fler och fler tycka en massa om det jag gjort. Vi tjockisar som valt detta har valt en genväg, den enkla vägen. Det är ju bara att sluta äta så går vi ner. När folk som Martin Lidberg sitter och snackar en massa så tror folk att han vet så mycket, jag kan dock med all säkerhet säga att han inte varit i min situation. Med en övervikt på 45 kg och ett bmi på 43,6 eller vad jag nu hade. När man har varit där och gått ner och sen lyckats stanna i många år, då kan man komma och snacka!

RSS 2.0